Европейският съюз трудно ще се сдобие с голям брой апарати за обдишване по бърз начин, за да лекува болните от COVID-19 пациенти, заради сложността и засиленото търсене на тази апаратура, заяви Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

Предвид недостига на медицинско оборудване, Еврокомисията обяви съвместна обществена поръчка на 17 март за купуването на апарати за обдишване от името на 26 държави членки на блока с цел да се намалят цените и конкуренцията между страните.

Еврокомисията заяви, че доставчиците са били избрани и сега им изпраща договорите преди държавите членки да могат да започнат да договарят конкретните доставки.

"Взимайки предвид трудната ситуация на пазарите и сложността на продукти като обдишващите апарати, тяхното производство и доставка се очаква да отнемат време", каза говорител на ЕК по време на редовния брифинг.

Пандемията от коронавирус постави под натиск единството на ЕС, тъй като държавите членки се конкурират, за да си осигурят продукти като маски, тестови комплекти и обдишващи апарати.

Дневник