Сезонът във Висшата лига на Англия ще бъде довършен единствено ако може да се гарантира сигурността на хората в условия на пандемията от коронавирус. До такова заключение стигнаха футболните клубове в страната и ръководството на лигата.

След проведеното заседание беше решено, че първенството няма да може да бъде подновено в началото на месец май. Преди седмица Висшата лига реши да отложи всички срещи до 30 април включително, но сега мерките се удължават, без да се посочва крайна дата.
Освен това клубовете са се ангажирали да проведат консултации със своите играчи за възможно намаляване на заплатите с общо 30% от годишните възнаграждения. Висшата лига ще говори и с Асоциацията на професионалните футболисти (PFA), която вече посъветва своите членове да не подписват анекси към своите договори за намаляване на заплатите.

"Желанието на всички във Висшата лига е мачове да има възможно най-скоро, но сме наясно, че здравето е на първо място. Това ще се случи само когато имаме пълна подкрепа от правителството, клубовете и всички останали въвлечени страни", коментираха от Висшата лига.
След единодушно гласуване е прието лигата да подкрепи и клубовете извън най-високото ниво на английския футбол. Това ще се случи чрез сума от 125 милиона паунда.

Подкрепа към медицинските работници

Освен подкрепата към клубовете Висшата лига потвърди своята ангажираност и в помощ към медицинските работници. "Лигата, клубовете, играчите и мениджърите изразяват огромна признателност за героичните усилия на персонала на Националната здравна служба (NHS) и всички други ключови работници, които изпълняват критични задачи при толкова трудни обстоятелства."

"След консултация с Министерството на дигиталните услуги, култура, медии и спорт Висшата лига незабавно дарява 20 милиона лири в подкрепа на NHS, общности, семейства и уязвими групи по време на пандемията COVID-19", добавят от лигата.

Дневник