рябва ли футболистите да намалят своите заплати в условията на пандемията от коронавируса COVID-19. Този въпрос е сред най-коментираните в последните дни в Англия, наравно с дискусиите дали и кога може да се поднови битката във Висшата лига.

Футболните звезди на Острова са едни от най-добре платените в света, като в редица клубове средните заплати са над 50 хиляди паунда седмично. Затова и при липсата на мачове вече се говори редно ли е пълните заплати да бъдат изплащани.

При последната среща между Висшата лига и Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) в сряда съгласие за намаляване на възнагражденията не беше постигнато. Това доведе до много коментари, а преди ден в дискусията се включи и британският здравен министър Мат Ханкок.

"Всеки трябва да бъде съпричастен в този момент и да участва по някакъв начин. Според мен и футболистите във Висшата лига трябва да се присъединят, като направят някои жертви, каквито служителите на Национална здравна служба правят", коментира Ханкок и призова играчите да намалят заплатите си.

Той беше подкрепен от един от депутатите на лейбъристите Дейвид Лами, който реагира и по-остро.

"Истинско престъпление е, че футболистите още не са намалили своите заплати".

Измества ли се въпросът

Коментарите на полиците разгневиха някои бивши футболисти, които веднага защитиха колегите си. Бившият капитан на "Манчестър юнайтед" Гари Невил, който сега е телевизионен анализатор предположи, че футболистите работят по план за подкрепа.

"Убеден съм, че футболистите и съюзът на играчите работят по план как да помогнат. Но това отнема повече от две седмици. Ханкок се изказва не на място, след като самият той не може да осигури тестове на служителите на NHS", написа Невил в "Туитър".

Според Джоуи Бартън, който в момента е мениджър на третодивизионния "Флийтууд таун", здравният министър си служи с популизъм и измества по-важните въпроси.

"Нима футболът и играчите са виновни, че в момента здравната система има проблеми. Това е структура, която се финансира от държавата от десетилетия, а сега правителството измества въпроса към футбола. Събудете се", разгневи се бившият халф.

По-умерен беше Гари Линекер, който призова всички да се успокоят. Легендарният нападател обаче подкрепи идеята, че играчите трябва да помогнат по някакъв начин.

"Мнението, че играчите в Италия и Испания са направили по-големи лишения от хората тук не са уместни. Тези страни са няколко седмици пред нас в борбата със заразата. Затова призовавам всички да се успокоят, да позволим на футболистите да помогнат. Ако не го сторят аз ще бъда най-големият им критик", каза Линекер.

Какво правят играчите

След проведена среща в петък Висшата лига се ангажира да бъде посредник между клубовете и играчите при разговори за намаляване на заплатите. Засега Асоциацията на футболистите (PFA) продължава да не подкрепя мерки за орязване на възнагражденията преди те да бъдат обсъдени с нея.

Висшата лига дори предложи редуцирането на заплатите да бъде с 30%.

В опит да защити колегите си халфът на "Кристъл Палас" Андрос Таунзънд обвини политиците, че злепоставят играчите със своите коментари.

"Никога не съм бил по-горд да бъда футболист, но начинът, по който говорят за нас е направо ужасен. Не съм съгласен с политиците", каза Таунзънд.

В същото време капитанът на "Ливърпул" Джордан Хендерсън взе нещата в свои ръце и вече е създал кризисен фонд за подкрепа на служителите от Националната здравна служба (NHS). Според "Таймс" халфът вече е говорил с останалите капитани на тимовете от Висшата лига.

Идеята на Хендерсън е футболистите на елитните клубове да даряват част от заплатите си на NHS. Парите след това ще бъдат разпределени там, където са най-необходими.

Дневник