Американците са създали коронавируса; ЕС не се справя с кризата и ще се разпадне; вирусът е атака срещу китайската икономика.

Това са основните пропагандни твърдения, които се разпространяват във връзка с болестта COVID-19 в последните три месеца, показва анализът на EuvsDisinfo - звеното на Европейския съюз, което разкрива фалшивите новини.

39 фалшиви новини общо от януари насам обвиняват САЩ за създаването на болестта, 26 твърдят, че ЕС ще се провали в борбата с нея и ще се разпадне. 24 - че вирусът е оръжие срещу китайската икономика. На четвърто място със 17 новини е, че конспиративната теория, че цялата криза е таен план на глобалния елит.

 Сред куриозните фалшиви новини са и тези, че 380 белгийци са се заразили по време на оргия; че легализирането на гей браковете е причината за болестта и че баба Ванга е предсказала, че руснаците ще открият лек.

Подобни данни показва и кратък доклад на Европейската служба за външно действие. Според него твърдението, че ЕС се разпада, се върти из социалните мрежи във всички анализирани региони. Съдържанието на руските RT и "Спутник", свързано с твърдения, че вирусът е произведен от хората, получава повече реакции от аудиторията, отколкото другите новини.

На територията на Европа по-разпространени са лъжливи твърдения за здравето на хората, които противоречат на насоките на Световната здравна организация (СЗО). Германската версия на "Спутник" например разпространява твърдението, че миенето на ръце не помага срещу вируса.

В Близкия изток "Ислямска държава" призовава бойците си да се възползват от хаоса и объркването, описвайки пандемията като "мъчение" за "нациите на кръстоносците". Сирийският режим използва болестта като аргумент срещу санкциите на ЕС.,

Дневник

В Турция се разпространяват предимно лъжливи твърдения за здравето, както и критика спрямо ЕС. На Западните Балкани актуални са конспиративни теории, че вирусът е биологическо оръжия на САЩ или претекст за чуждестранна инвазия. Разпространението на заразата се свързва и с вече съществуващия наратив, че ЕС е "обърнал гръб" на региона.Над 150 примера за дезинформация в полза на Кремъл са регистрирани от EuvsDisinfo от януари насам. Държавните медии вече са преместили фокуса си към това да показват колко е подготвена страната да се справи със заразата, обилно е отразена и руската помощ за Италия.