Националните футболни федерации, които прекратят вътрешните първенства заради коронавируса, рискуват да не получат право да изпратят отбори в евротурнирите през следващия сезон. Това заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, който призова всички шампионати в Европа да бъдат завършени.

Повод за думите му стана случаят в Белгия, където първенството беше прекратено и убедителният водач "Брюж" беше обявен за шампион.

"Не мисля, че е това е правилният ход. Солидарността не е еднопосочна улица, не може да искате подкрепа и след това да решите сами кое е най-доброто за нас. Белгия и всички останали държави, които смятат да не завършат шампионатите си, вероятно няма да участват в евротурнирите през следващия сезон. Това трябва да знаят", каза Чеферин през германската телевизия ZDF.

Словенецът вярва, че мачовете могат да бъдат подновени през следващите месеци, дори това да означава доиграване на турнирите през юли или август без публика. Според него на този етап всяко решение би било необмислено.

"Без фенове футболът очевидно не е същият, но е по-добре да се играе пред празни трибуни, отколкото изобщо да няма мачове. Хората искат положителна енергия и ще могат да гледат мачове по телевизията", допълни Чеферин.

УЕФА е в изчаквателна позиция, като провеждането на евротурнирите беше замразено до второ нареждане. По отношение на вътрешните първенства вицепрезидентът на организацията Микеле Ува заяви наскоро, че всяка федерация има свободата да определи как да завърши своя шампионат.

В момента мачове се играят единствено в Беларус, а първенството в Белгия беше прекратено кръг преди края на редовния сезон. Формулата е подобна на българския шампионат, който беше прекъснат при оставащи два кръга преди плейофите.

В България някои клубове поискаха обявяване на сезона за приключил, но темата беше оставена отворена. БФС и професионалната лига дори заявиха, че работят по варианти за продължаване на мачовете, но те няма да влязат в сила заради продължаването на извънредното положение до 13 май.

Дневник