Спорните изменения в Закона за енергетиката, заради които бизнесът поиска вчера оставката на ресорния министър Теменужка Петкова, се отлагат.

Енергийната комисия няма да заседава утре, както първоначално бе предвидено. Това става ясно от обявление на сайта на Народното събрание. Комисията трябваше да одобри промените на второ четене, а в понеделник те да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала.

Вчера обаче от Асоциацията на организациите на българските работодатели поискаха оставката на Петкова от премиера Бойко Борисов. Тя обединява Българската стопанска камара, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската търговско-промишлена палата.

Причината - промените в Закона за енергетиката, които третират начина на преизчисление на цените на газа от "Газпром" след намалението им със задна дата и как "Булгаргаз" ще връща на клиентите си надвзетите суми от клиентите си. Според бизнеса в България със законопроекта има намерение "да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лв. от индустрията в България в момент, когато икономиката е поставена на колене".
Обединеният бизнес: Оставка на Теменужка Петкова!

Както Клуб Z писа, предложението за промени в закона е да се запише механизъм как да се връщат пари от държавната "Булгаргаз" само на клиентите ѝ, на които е продаван руски газ на регулирания пазар - тоест по цените, фиксирани от КЕВР. От началото на годината те важат само за топлофикациите и газоразпределителните дружества. Бизнесът иска да му бъдат възстановени  средства за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година.

Тази сутрин премиерът Борисов бе попитан от журналисти за исканата оставка на Петкова. Той заяви, че в хода на деня му предстоят разговори именно по този казус. Така се стигна до отлагането на разглеждането на закона утре. Предложения за изменения в него между двете четения трябваше да се дадат днес, но такива така и не постъпиха.
Надвзетите пари за руски газ: "По-лесно е да взимаш, отколкото да върнеш"

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов коментира за "24 часа", че именно този казус е причина за отлагането, като даде заявка, че той ще бъде разплетен максимално бързо, за да могат всички потребители да бъдат обезщетени за надвзетите суми.

ClubZ