Над 1 200 000 са заразени с новия коронавирус, а над 66 000 са починали. Това сочи към момента статистиката на университета Джонс Хопкинс за разпространението на пандемията по света.

Над половината от болните са в Европа. Наред с това през последните дни много държави на стария континент отчитат спад на заразните с COVID-19.

Жертвите днес в Италия, са най-малко от 19 март насам - 525. За първи път от възникването на епидемията в страната намалява броят на хоспитализираните, които не са в критично състояние. Излекуваните са с 3,9 процента повече (21 815), а активните случаи - без починалите и излекуваните - са се увеличили с 3,4 на сто до 91 246, уточнява ДПА.

За трети пореден ден намалява броят на новите смъртни случаи и в Испания. Испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля каза днес, че наложената преди три седмици карантина дава резултат и намалява разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА. "Карантината работи, данните показват стабилизиране, отслабване на епидемията", заяви той.

Неговото ведомство съобщи, че за последните 24 часа са установени около 6000 нови случая на респираторното заболяване, причинявано от вируса. Това е с 1000 случая по-малко от предния ден. Около 4000 души са оздравели днес, с което общият брой на оздравелите достигна 38 000.

Австрия също регистрира по-голям брой оздравели, отколкото заразени с коронавирус за денонощие. Общият брой случаи в страната се е увеличил до 11 897, но днес там също е регистриран по-голям брой оздравели, отколкото заразени, намалява и броят на пациентите в интензивно отделение, предаде Ройтерс.

От вчера сутринта до тази сутрин са регистрирани 270 нови случая, а оздравелите за същия период са се увеличили с 491, съобщи министерството на здравеопазването. По негови данни броят на новите заразени е спаднал значително през последните дни.

От страниците на водещия германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" испанският премиер Педро Санчес отправи апел към богатите държави от еврозоната да помогнат за икономическото съвземане на Испания и Италия чрез общи "коронаоблигации".

Австрийският финансов министър му отговори индиректно в интервю за друг германски вестник - "Ханделсблат".

"Не виждам необходимост да променяме европейското финансово законодателство заради корона кризата," каза Гернот Блюмел.

5936 са новите потвърдени случаи на заразени с коронавирус в Германия за последните 24 часа, но като сравнение с предишния ден страната също отчете спад на заразените и починалите. В Обединеното кралство броят на жертвите достигна 4934.

Една четвърт от болните са в Съединените щати. Починалите американци са повече от 8500. Случаите в щата Ню Йорк са вече 122 хиляди, но изписаните от болница са повече от постъпващите, съобщи губернаторът Андрю Куомо.

БТА/Днес.бг