Ограничаване на мачовете при лоши атмосферни условия и излъчване на шампион в късната есен.

Това са едни от основните точки зад идеята, която част от хората във футболната общност в България подкрепят. Според тях Първа лига, клубовете и запалянковците биха спечелили, ако се премине към модела "пролет-есен".

При него сезонът ще започва в началото на календарната година и ще завършва в края ѝ.

Защитници на тази идея смятат, че заради разместването на календара покрай пандемията от коронавирус сега е подходящият момент да се направи промяната в България. Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви пред "Дневник", че подобен ход изобщо не стои на дневен ред.

За благото на футбола или не съвсем

Спирането на футболните мачове донесе огромни притеснения за бъдещето на индустрията. В България до момента липсват задълбочени и открити разговори за това как футболът ще продължи след кризата.

Вместо това се появяват отделни мнения и идеи, някои от които дават поводи за размисъл. Една от темите е за модела "пролет-есен".

Защитниците му изтъкват няколко основни ползи. Те смятат, че това ще подобри условията за привържениците заради провеждането на мачовете в по-топло време и че ще донесе облекчаване на бюджетите на клубовете, тъй като през лятото футбол ще се играе и ще отпадне необходимостта от провеждане на подготвителни лагери (в повечето случаи в чужбина и на стойност над 150 хил. лева).

Като аргумент в подкрепа на тази теза е и това, че отборите ще са във форма за евротурнирите.

"Много пъти сме коментирали идеята, но в годините назад е имало само едно предложение. Няма какво да спечелим от това. Това, че в момента е такова положението, не дава повод да правим кардинални промени", заяви Попов.

Преди дни треньорът Стойчо Младенов заяви, че според него моделът "пролет-есен" е по-добър за България. "Това е по-удачно и от финансова гледна точка, защото се прави само една подоготовка. Когато започнат евротурнирите, клубовете ще са в по-добра игрова форма. Сега играем три месеца и половина и спира шампионатът, после пак същото. Когато отборите направят игрови, ритъм ние спираме", заяви Младенов в предаването "Пред банята".

Атанас Караиванов, който е изпълнителен директор на фирмата посредник за телевизионните права на Първа лига, посочи пред "Дневник", че е на друго мнение. По думите му моделът е неприложим в България.

"Основният проблем е, че на всеки две години през лятото има голямо първенство. Тогава календарът е такъв, че се изисква първенствата да спрат за 40-45 дни. Ако първенството е "пролет-лято", през година ще трябва да спира в най-хубавото време за провеждане на мачовете", каза Караиванов.

И двамата с Попов изтъкнаха, че в момента почти всички първенства в Европа са "есен-пролет". "Само северните държави с най-тежка зима са обратно. Преди и в Русия беше по този начин, но го смениха. Засега при нас проблемът със зимната пауза не е решим", заяви Караиванов.

Според него "Лудогорец" е пример, че и в момента няма пречка за българските отбори да се представят добре в Европа.

Божидар Къртунов/Дневник