Радиацията край ядрената централа "Чернобил" се е повишила няколко пъти над нормата, обявиха украинските власти. Причина за това е горски пожар в района, обяви директорът на украинската държавна служба за екологична инспекция Егор Фирсов във "Фейсбук".

"Има лоша новина", написа той в неделя и показа видео, на което се виждат нивата на измерената радиация. Резултатът показва ниво 16 пъти над нормата.

Фирсов изтъкна, че високите нива на радиация са само в центъра на пожара. По думите му големият проблем е свързан с това, че пожарите възникват след палежи на изсъхнали треви.

Киев насочи стотина пожарникари, два самолета и хеликоптер в опитите огънят да бъде спрян.

В понеделник Фирсов посочи, че от Държавния научно-технически център за ядрена и радиационна сигурност са направили проучване и резултатите са успокоителни. "Не се притеснявайте да отворите прозорците и да проветрявате помещенията по време на изолацията", заяви той.

Избухването на Четвъртия блок на ядрената централа през 1986 г. доведе до една от тежка екологична катастрофа в Европа. На хората е забранено да живеят в радиус от 30 км от централата.

Дневник