Екипът на Центъра за ранно развитие в Шумен продължава терапевтичната си работа с деца чрез създаден график за онлайн срещи след обявяване на извънредното положение, съобщи Катя Крумова, ръководителят на проекта.

Всички специалисти от Центъра - психолог, педиатър, логопеди, специални педагози, рехабилитатор, кинезитерапевт, социални работници и медиатори се включват в онлайн консултациите, а родителите откликват и съдействат, за да се случат виртуалните срещи, чрез видео чатове, телефон и скайп.

Специалистите дават насоки за работата с децата у дома, предоставят материали за упражнения, поставят задачи, които да бъдат изпълнени до следващото онлайн занятие. Под ръководството на рехабилитатор и кинезитерапевт, майките и татковците правят масажи и раздвижване на най-малките, сред които са девет бебета на възраст от 5 месеца до 1 годинка. Деца с ДЦП, хидроцефалия и гръбначни изкривявания стриктно изпълняват инструкциите на специалистите и играят гимнастика у дома с помощта на родителите. Логопедите успяват да направят постановка на звуците и пред екраните и дават инструкции как децата да се упражняват вкъщи.

Специалните педагози и психолога работят онлайн за подобряване на фината моторика, концентрацията, координацията, паметта и преодоляване на поведенческите нарушения, а педиатърът консултира родителите и отговаря на въпроси, свързани със здравословното състояние на децата, със съвети за храненето и развитието им, за профилактика и засилване на имунитета.

Занятията онлайн в Центъра, който помага на 100 деца и родители, ще продължат до отмяната на извънредното положение, след което ще бъде възстановен нормалния ритъм на работа, уточняват от там.

ШУМ.БГ