Българското футболно първенство ще бъде подновено три седмици, след като Националният оперативен щаб за борба с коронавируса позволи започването на тренировки на клубовете. Това реши експертна група към Българския футболен съюз (БФС) след среща в Националната футболна база. Засега българският футбол продължава да работи за вариант за подновяване на първенството в началото на юни.

Представители на БФС, Професионалната и аматьорската футболна лига, както и Асоциацията на професионалните футболисти са обсъдили варианти за подновяване на мачовете и доиграване на сезона във връзка удължаването на извънредното положение в страната до 13 май.

"Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се обединиха около вариантите за довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин. Тези варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки", съобщават от БФС.

Преди започване на тренировки от отборите всички футболисти ще бъдат подложени на PCR тестове за коронавирус. Разходите за тях ще бъдат за сметка на БФС.

"Всичко зависи от това кога ще бъде прекратено извънредното положение. Ако приемем, че това ще бъде на 13 май, то можем да започнем с мачовете в началото на юни", коментира вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев.

Изпълкомът на Българския футоблен съюз ще има заседание на 17 април, като тогава ще се обсъжда удължаване на календара до юли.

Дневник