Тигър от зоологическата градина на Бронкс в Ню Йорк е с положителна проба за респираторно заболяване, предизвиквано от новия коронавирус, съобщава "Ройтерс". Според главния ветеринар на зоопарка Пол Кейл това е първият известен случай, при който диво животно се разболява, след като е заразено с COVID-19 от човек.

Надя, четиригодишен малайски тигър, е развила суха кашлица. С такива симптоми са още сестра й Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва, като от зоопарка са тествали единствено Надя, тъй като състоянието й е било най-тежко и е започнала да губи апетита си.

Зоопаркът е затворен от 16 март заради пандемията, а един от тигрите е показал признаци на заболяване на 27 март. От Дружеството за опазване на дивата природа, което стопанисва зоопарка, очакват всички животни да се възстановят напълно.

Според главния ветеринар на зоопарка Надя се е заразила от служител, който няма симптоми, но е носител на вируса. Засега няма яснота кой от персонала е заразил тигъра.

"Това е първият случай в света, при който човек е заразил животно и то се се е разболяло", каза Кейл. Той добави, че планират да споделят откритията си с други зоологически градини и здравни институции.

Може ли животните да пренасят вируса

В света има случаи за няколко котки и кучета, които са били заразени с вируса след контакт с болни хора, но към момента няма данни, че впоследствие животните могат да участват в разпространението на вируса.

След случая с тигъра Надя от министерството на земеделието на САЩ уточниха, че са необходими допълнителни проучвания, за да се разбере дали и как различните животни могат да бъдат засегнати от COVID-19.

Наскоро членът на националния щаб проф. Тодор Кантарджиев заяви, че животните заболяват от друг вид коронавирус, като засега няма данни те да са преносител на COVID-19.

Дневник