Всички работещи в центъра за Спешна помощ в София ще минат през бързи тестове за коронавирус, а при положителен резултат и на последваща проверка, след като там са открити 7 служители със заразата, съобщи днес директорът на центъра Георги Гелев. Те са под карантина в домашни условия за 28 дни, като сред тях няма постъпили в болница. "Нямат тежка и средна симптоматика. Някаква кашлица, температура и това е", допълни Гелев.

Още двама души са проявили симптоми днес, но резултатите им ще станат ясни утре. До момента са изследвани 101 души, които са от смяната, в която са заразените. Сред тях има двама лекари, 1 фелдшер и 4 медицински сестри.

Гелев уточни, че в центъра за спешна помощ работят 940 души. Вече са купени 1000 бързи теста, а с ВМА и болница "Света Ана" са водени разговори за PSR тестове, които единствени дават 100% точен резултат за наличието на коронавирус.

Георги Гелев обясни, че в момента се проверява откъде са се заразили работещите в спешния център. Единият вариант е това да е станало от тяхна колежка, която се е върнала от Австрия през февруари и в средата на март е проявила първи симптоми.

Предстои от регионалната здравна инспекция да провери дали има хора със симптоми на коронавирус на всички 600 адреса, които екипите са посетили при двете си дежурства.

В отговор на въпрос Гелев обясни, че в Спешна помощ имат около 1200 еднократни защитни гащеризона и 200 многократни, които са достатъчни до края на тази седмица. "Още 1000 многократни костюма съм поръчал. Поддържаме ниво от около 1000 бройки на гащеризони, маски и ръкавици. Имаме 7.5 тона дезинфектанти - за повърхности и линейки и лично предпазване", допълни той.

Георги Гелев обяви, че Спешна помощ може да поеме ангажимента да откарва по домовете изписаните след лечение от коронавирус пациенти, но такова нещо още не им е възложено. В отговор на въпрос той посочи, че няма отказ за транспортиране на хора с други оплаквания заради обслужване на такива със съмнения за COVID-19.

Дневник