44 хиляди души са новите регистрирани безработни у нас от началото на извънредното положение, обяено на 13 март. Това каза пред bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров.
 

Заради икономическата криза, до която доведе COVID-19, безработицата в България достигна 8%. Пред бюрата по труда се вият опашки от хора, стоящи през два метра един от друг. Това изчислява синдикатът.

"Хубавата новина е, че хората могат да получат поне 60% от заплатата си, защото са се осигурявали. За съжаление не всички имат този шанс", коментира Димитров.

Поради тази причина КНСБ предлага няколко мерки, за които ще разговаря с ангажираните власти, включително и с министър-председателя.

Едно от предложенията е да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което в момента е 9 лева на ден.

За тези, които нямат достъп до обезщетение за безработица, от КНСБ препоръчват все пак да се регистрират в бюрата по труда.

Едно от предложенията е, че ако тези хора докажат, че са работили и получавали заплата, да получат ваучери за храна в размер на поне 60% от минималната заплата.

"Трябва да се предвиди мярка и за над 200 хиляди души, които се самоосигуряват", категоричен е президентът на КНСБ и добавя, че трябва да има помощ и за майките, останали без работа.

Дир.бг