На 26 март Българската банка за развитие е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г. , съобщава "Капитал".

Държавната банката, създадена в полза на малкия и среден бизнес, на която правителството разчита да подкрепи изпадналите в затруднение покрай коронавируса фирми и граждани, е отпуснала сумата на компанията "Свети Георги груп", свързана с дружеството за изкупуване на вземания "С. Г. груп". Последната вече вероятно е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка, информира изданието.

Заемът е десетгодишен с лихва 3-месечен Euribor плюс 3.5%, която обаче не може да пада под 4%, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Но няма информация за други важни параметри като най-вече за какво се планира да се ползват тези 75 362 700 лв., както и с какво се обезпечава кредитът.

Кредитът за "Свети Георги груп" не е необичаен за държавната банка. По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката) , а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ). Освен това държавната банка павира с допълнителни заеми и прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски, припомня "Капитал"..

Заедно с новия кредит на ББР и още няколко нови едри експозиции на банката, откакто неин главен изпълнителен директор е Стоян Мавродиев, сумата надхвърля 0.7 млрд. лв. - с колкото сега държавата увеличава капитала й.

Дневник