Британският премиер Борис Джонсън е преместен в интензивното отделение на болницата, където бе приет преди 24 часа, съобщи правителството.

Информацията е много оскъдна в началото, единствено се твърди, че в следобедните часове състоянието му се е влошило и той остава в съзнание.

След като се припомня, че той е бил приет в "Сейнт Томас" в Лондон, в съобщението се казва, че премиерът е помолил външния министър Доминик Рааб да го замества "където е необходимо". Последното означава, че Рааб, който е и Първи държавен секретар, не поема временно поста на министър-председател.

Никой не бърза да спекулира за състоянието му, но коментарите са, че почти сигурно той вече е или ще бъде поставен на апарат за изкуствено дишане. Това е абсолютно непредвидимо заболяване и няма един сигурен модел за развитието му, коментира "Скай нюз".

По принцип, не става дума само за проблем с белите дробове, но и има момент, в който трябва да се следи снабдяването с кислород и работата на бъбреци, черен дроб и други важни органи.

Британската телевизия "Скай" допълва, че Джонсън е бил преместен около 19 часа тази вечер. По-рано днес той все още дистанционно се срещаше с министри и управляваше правителството, но нещо се е случило в следобедните часове и лекарите са препоръчали като предпазна мярка той да бъде преместен в интезнивното отделение.

За това, че 55-годишният премиер е заразен, бе съобщено на 26 март. След това той се самоизолира на "Даунинг стрийт" 11 до резиденцията си.

Според журналиста Робърт Пестън от ITV днес следобед Джонсън е бил поставен временно на кислороден апарат, което не е толкова инвазивна процедура, колкото интубирането за респиратор.

Лекари обясняват, че не е обичайно преместване на пациент "за всеки случай" в интензивно отделение. Подобно решение се взима, само ако той наистина се нуждае от апарат за обдишване. Всяко легло там, особено в сегашните драматични дни, е ценно за наистина нуждаещите се от животоспосяваща намеса.

"Нещо сериозно се е променило, след като е помолил външния министър да го замества частично. Това е съвършено различно послание в сравнение с това, което чувахме през последните 18 часа - че "премиерът е в контакт " и че "той ръководи", все едно всичко е както винаги", коментира Лора Кьонсбърг, политически редактор на Би Би Си. "Но е очевидно, че да си в интензивното отделение променя всичко."

Много хора се възстановяват в интензивното отделение, но пребиваването там наистина е доста брутално преживяване, коментира лекар за "Скай нюз".

Дневник