44 хиляди са загубили работата си и са се регистрирали в бюрата по труда от началото на извънредното положение на 13 март, което доведе и до икономическа криза, съобщиха от Агенцията по заетостта пред “24 часа”. В същото време са подадени само 643 заявления от работодатели за участие в схемата 60/40. Заявленията са за 7231 работници.
 

Само мярката 60/40 няма да помогне на работниците на малките и средните предприятия да запазят работата си, защото работодателите нямат средства да доплащат и тези 40% от заплатата, макар и държавата да поема вече осигуровките, коментираха в понеделник от синдикатите.

“Основната част от малкия и средния бизнес няма да може да доплаща тези 40%, а там е и огромната част от заетостта в страната”, обясни икономическият съветник от КТ “Подкрепа” Ваня Григорова.

Освен това без помощ ще останат и хората, работили само на граждански договор или, ако са били в сивия сектор, добави тя. Без помощ щели да са и тези, които са имали трудов договор, но не са били осигурявани през 12 от последните 18 месеца.

Фонд “Безработица” към Националния осигурителен институт да плаща 80% от заплатата на загубилите работата си вместо досегашните 60 на сто. Освен това да има долна граница на обезщетението, която да е 80% от минималната заплата, или 488 лв., и горна - 60 на сто от максималния осигурителен доход, или 1800 лв., предложиха от “Подкрепа”.

От КНСБ пък искат обезщетението на хората, които работят на минимална заплата, да е поне 60% от нея. Сметките показват, че при 610 лв. това означава 366 лв. Причината е, че сега минималната ставка на ден е 9 лв. И при средно 21 работни дни се получава обезщетение от 189 лв. на месец. Хората, които нямат доходи и няма да бъдат обезщетени от фонд “Безработица”, пък да получат ваучери за храна, които да са 60% от минималната заплата, предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това трябвало да е втори пакет от икономически мерки заради коронавируса.

Специални мерки да се предвидят за родителите на 700 хил. деца до 12-годишна възраст. Те не могат да оставят децата си сами вкъщи, защото законът забранява дете до 12 години да е само.

Заради затворените училища и детски градини хиляди родители са принудени да пускат отпуск и да търсят различни варианти. Платеният отпуск обаче е само 20 дни и на повечето родители ще изтече на 10 април. А извънредното положение бе удължено до 13 май.

Това е причината от КТ “Подкрепа” да искат платеният отпуск за майки на деца до 12 г. да е 30 дни през тази година. Толкова да е и за хората с увреждания.

“Още в началото на извънредното положение поискахме да се предоставят ваучери за детегледачи на малките деца, които сега не могат да ходят на училище, но и не могат да останат сами вкъщи. Отговорът, който тогава получихме, е, че няма да има достатъчно детегледачи. В неделя направихме ново предложение, базирано на европейския опит - майките на деца до 12 г. да могат да си останат вкъщи и те да получават възнаграждения колкото за временна нетрудоспособност - до 30 работни дни. А той е толкова, за да се покрие периодът на извънредното положение”, каза Ваня Григорова.

Днес.бг