Рекордьорът по мачове за националния футболен тим на България - Стилиян Петров, направи видео включване в Шоуто на Николаос Цитиридис по bTV.

Стилиян разказа за живота в социална изолация, като се върна и към най-тежкия си период в живота, когато се бореше с левкемия.

Бившият капитан на националния тим също така коментира и темата БФС. Той е най-спряганото име за нов президент на централата, но на този етап не пожела да даде окончателен отговор.

Той остави въпроса отворен, а крайното си решение ще вземе, когато има насрочена нова дата за Конгрес. Той трябваше да се проведе на 7 юни, но заради извънредното положение в страната бе отменен.

"Стилиян Петров президент на БФС? Радвам се, че името ми се спряга за този пост, но аз вече 20 години съм извън България, което донякъде е добре, но от друга страна не толкова.

Президентът, който поеме нещата, трябва да е заобиколен от силен екип, при мен това в момента е проблем. Не мога да дам категоричен отговор, но трябва да анализирам още нещата. Дали въобще могат да се променят, дали хората искат нещата да се променят.

Но според мен има по-силни кандидати. Финално мнение обаче мога да дам когато има конкретна дата за конгрес. Ще обмисля сериозно нещата.", сподели Стилиян по темата с БФС.

В последните седмици той бе част от нашумялото футболно предизвикателство с жонглиране с тоалетна хартия. В него се включиха и синовете му, а Стилиян коментира времето прекарано с тях в ситуацията на домашна самоизолация.

"Опитвам се да им въведа режим на тренировки, имат си своите задачи и отговорности в домашната обстановка. Естествено, опитват се да хитруват, но не успяват, все пак съм минал по същия път.

Като треньор съм по-строг. Като баща съпругата ми е по-строгата, аз съм мек. Може би защото са две момчета, ако бяха момичета вероятно щеше да е по-различно.

Не обичат да тренират с мен, защото съм от старата школа, изисквам доста повече от техните треньори в школата. Мисля, че това ще им помогне в бъдещето, макар и сега да не го осъзнават.

Ситуацията с изолацията не е непозната за мен, а най-важното е подкрепата на околните.

При мен това продължи година и три месеца, бях изолиран от всички други, а до мен бе само съпругата ми. Имаше моменти, в които и децата ми нямаха право да ме виждат, а това беше тежко".

Екипът на предаването бе подготвил изненада за Стилиян Петров. То аудио запис на неговия баща, който отправи предизвикателство към популярния си син:

"Петров, бих искал да видя след тия 2-3 седмици в лагерна обстановка, дали ще изкараш на "21" с топка, колкото изкарваш с тоалетна хартия, защото децата изкараха повече от теб".

Зарадван от изненадата, Стилиян сподели:

"Той е против интернет, трудна ни е комуникацията от тази гледна точка, типичен човек от старата школа. Водихме доста разговори около това как да се предпазва. Той е твърдоглав, но послуша и си седи вкъщи и се предпазва.

Радвам се, че ми отправи такова послание. Той е футболен човек, с него най-вече говорим за мачове, обсъждаме футбола. Но вече на първо място за него са внуците, не съм аз. Това обаче е нещо хубаво.

И аз доста работя с децата си футболно, дори и върху техниката. В крайна сметка знаете, че малките неща в крайна сметка оказват голямо значение.

Когато подписах със Селтик, осъзнах, че съм много назад не само физически и технически, но и в други компоненти. Най-вече с езика. Осъзнах колко е важно да говориш и разбираш, а аз бях много назад.

Имах приятел, който държеше бургер-ван, а работата там ми помогна да общувам с хората, да свикна с тях. Помагах му, не съм продавал бургери, но пък добре си похапвах, дори бях качил килограми.

Това обаче ми помогна да свикна с хората и живота в Шотландия. Това ме превърна и в част от хората в съблекалнята, съотборниците ми ме приеха доста по-лесно".

Той се върна и към емоционалното си завръщане на стадиона на Астън Вила, след като успя да се пребори с тежката болест.

"Доста емоционален момент, това бе първото ми докосване до футбола след година и 4 месеца интензивна химиотерапия.

Това бе първият допир и беше страшно емоционално. Бях и нервен, не знаех какво да очаквам, но този момент остава незабравим".

Дир.бг