Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова обяви пред "Нова телевизия", че на 31 март бюджетът е на излишък от 1.2 млрд. лева. Тя обаче уточни, че тепърва се очаква дефицит заради ситуацията с коронавируса и извънредното положение. По думите ѝ спадът на приходите, както и разходите по овладяване на епидемията ще доведат до евентуален дефицит от 3.5 млрд. лева.

Късно вечерта вчера Народното събрание прие предложената от правителството актуализация на бюджета заради кризата с коронавируса и очакваните последствия от това върху икономиката на страната. С нея вместо да похарчи колкото събере, както бе заложено в бюджета в края на 2019 г., правителството залага дефицит от 3.5 млрд. лв., с 2.44 млрд. лв. по-малко приходи от данъци и очаква икономиката да се свие с 3%.

Стоянова отново защити идеята си, която вчера предложи по време на дебатите, но после оттегли текста (по съвет, отправен от трибуната, на финансовия министър - бел. авт.), в който се предвиждаше БНБ да може да предоставя кредити на държавата за сметка на покупки на специални права на тираж от Международния валутен фонд (МВФ).

"Дългът от МВФ е опция, която трябва да имаме. В момента имаме възможност за емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния и външния пазар. Имаме опция за финансиране от други финансови институции, сред които Европейската централна банка. Едно финансиране от МВФ е още една възможност за ликвидност, ако другите възможности се окажат много скъпи или ги няма", каза Менда Стоянова.

Тя добави, че не се е стигнало до замразяване на депутатските заплати, защото с техните възнаграждения са вързани тези на магистратите, президента, министри, шефове на агенции и др. За целта заплатите им ще отиват директно в дарителската сметка на здравното министерство.

"Това решение всеки може да го вземе, включително президентът и магистратите", добави председателят на парламентарната бюджетна комисия.

Дневник