Натовареността на шуменската Многопрофилна болница за активно лечение в момента е под 50%. Заради спирането на плановия прием няколко отделения не работят, като това води до по-малко приходи по Здравна каса.

Това съобщи за ШУМ.БГ директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов. 

"Отделенията, които нямат спешност - Физиотерапевтично, Кожно, Ушно, Очно и Урология, разчитат основно на планов прием, а такъв заради епидемията няма. Оставили сме в тях по един екип от лекар и сестра, а другите са в платен отпуск", каза д-р Костов.

Засега няма недостиг на медицински персонал в Инфекциозно отделение, където в момента лежат двама с COVID-19. Лекари и сестри от ненатоварените отделения са се съгласили да дават смени там. 

Преди 10 дни МБАЛ обяви, че търси доброволци за работа по диагностика, лечение и обслужване на потенциално заразени и доказани пациенти с коронаворус. Записали са се 8 души - бивша лаборантка, бивша санитарка и 7 без квалификация и опит. 

За месец март приходите на болницата са над 85% от обичайните, но не е ясно, ако мерките срещу коронавируса продължат дълго, как ще се отрази на финансовото й положение. Заради добрите постъпления през януари и февруари обаче, МБАЛ ще бъде на плюс за първото тримесечие.  

Към момента шуменската болница няма недостиг на предпазни средства, но ще закупи допълнително предпазни облекла, каза д-р Костов.

За периода от 6 март до 6 април са взети на пациенти и лекари общо 284 проби, включително и 4-те проби на положителни пациенти.           

ШУМ.БГ