Русия и Катар са давали подкупи, за да получат домакинство на световното първенство по футбол. Това сочи обвинителен акт на федералната прокуратура на щата Ню Йорк, цитиран от "Ню Йорк таймс".

В него има серия обвинения за корупция във ФИФА и са продължение на тежкия скандал в международната федерация, довел до края на дългогодишното управление на Сеп Блатер.

Твърди се, че бившият президент на бразилската конфедерация и бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра и бившият вицепрезидент на ФИФА Николас Леос са приели подкупи срещу обещанието да гласуват за Катар 2022.

Друг бивш вицепрезидент на ФИФА - Джак Уорнър, заедно с други лица получили подкупи от Русия, за да подкрепят кандидатурата ѝ за 2018 г., сочи обвинението. Според документите на Уорнър били платели 5 млн. долара. На друг бивш член на изпълнителния комитет - Рафаел Салгеро, били обещани 1 млн. долара от Русия.

На 2 декември 2010 г. Русия и Катар бяха обявени за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. Скоро след това започнаха обвиненията, че двете държави са ползвали корупционни практики, за да спечелят гласуването.

Обвинението засяга двама бивши служители на 21st Century Fox - Ернан Лопес и Карлос Мартинес, които плащали милиони долари подкупи за сключването на сделки за медийни и маркетингови права за футболни мачове.

Още преди три години френските власти започнаха разследване срещу избора на Русия и Катар.

Дневник