Живеещи в Западна Европа роми даряват средства, с които доброволци от Шумен купуват храни и ги раздават на нуждаещи се. Акцията е в ход от десетина дни, като до момента помощ са получили над 250 семейства от кварталите "Бялата пръст" и "Еверест".

Идеята възникнала спонтанно във Фейсбук след обявяването на извънредно положение заради коронавируса. "Не сме само ние, организират се и групи от доброволци в другите квартали, в "Дивдядово" и в селата. Нашите хора в Холандия, Белгия и Германия добре знаят какво е положението сега тук и с готовност даряват", обясни пред ШУМ.БГ Юлиян Симеонов. По неговата дарителска сметка до днес са постъпили 3335 евро, с които са купени стотици килограми храни от първа необходимост - брашно, олио, ориз, макарони, месо, бисквити и безалкохолни. За всичко вземат касови бележки, които снимат и слагат за отчет в групата си в социалната мрежа.

Торбите с продуктите разнасят по домовете Симеон Петров и Росица Симеонова. Те са здравни медиатори към община Шумен, затова знаят добре кои семейства са в най-голяма нужда. "Важно е да се каже, че не делим хората на роми, българи или турци, и се опитваме да помагаме на всички. Ние сме една общност и сега сме изправени пред едни и същи трудности", каза Росица Симеонова.

Доброволците обясняват, че кампанията набира скорост, като броят на дарителите се увеличава. Получените до сега суми са в размер между 100 и 500 евро.

ШУМ.БГ