Ръководството на "Реал" (Мадрид) е започнало преговори за намаляване на заплатите на футболистите като мярка за свиване на бюджета по време на пандемията от коронавирус, съобщи радио Cadena Ser.

Според информацията пред играчите са изложени два варианта. На футболистите е предложено да намалят временно заплатите си с 12%, ако впоследствие първенството се доиграе, или с 20% при положение, че сезонът бъде прекратен.

Cadena Ser твърди, че състезателите от баскетболния отбор на "Реал" са дали съгласието си, като клубът очаква думата на капитаните на футболния тим. Според "Ас" те също са дали зелена светлина да намалят заплатите си, като споразумението ще бъде обявено в следващите дни.

Ако се договори със състезателите, "Реал" ще избегне прилагането на ERTE (Expediente de Regulación Temporal de Empleo) - инструмент, даващ възможност на фирми временно да намаляват или спират заплатите на служителите си при извънредни обстоятелства.

Полузащитникът на "Реал" Тони Кроос се обяви против мерките за намаляване на възнагражденията. Според германеца това означава, че футболистите даряват парите си на клуба, вместо да им се предостави възможност да помогнат на каузи, свързани с борбата с коронавируса.

"Аз съм за изплащането на пълната заплата и да се позволи на всеки да прави с нея това, което смята за подходящо. Всички са помолени да помогнат там, където е необходимо, и има много места, където това се налага", каза Кроос за подкаста SWR Sport.

Първоначално "Реал" не планираше да намалява заплатите на футболистите си. Според "Марка" клубът не се притеснява от задаващата се икономическа криза заради добрата финансова политика на президента Флорентино Перес.

В последните години "Реал" има добър коефициент на ефективност, като съотношението на заплатите на всички служители спрямо оперативния доход е 52%. В допълнение клубът има резерв на стойност 155 милиона евро, показва последният годишен доклад на белите.

Дневник