Какво е чувството да те преследва въоражаем съперник или да опитваш да настигнеш някого, когото не виждаш? Това се опитаха да обяснят кенийски бегачи, които станаха първите участници във виртуален полумаратон.

Той се проведе през тази седмица, дни преди официалните дати за полумаратона в Ухан (12 април), където избухна епидемията от коронавируса COVID-19.

И след като най-добрите кенийски бегачи не успяха да пътуват до Китай заради отмяната на състезанието, те решиха да проведат своя надпревара, макар и да не се срещат заедно. Общо 30 бегачи, сред които 20 мъже и 10 жени, се включиха в "Корона рън". Всеки от тях се състезаваше виртуално с времената на останалите, снабден с GPS предавател.

При мъжете победител стана Едвин Кирва, който озмина дистанцията от 21 километра за 1:01.52 часа, негов личен рекорд.

Да се състезаваш, когато си аболютно сам е нещо съвсем ново за мен. Никога не съм си представял нещо подобно. Дори на тренировки рядко сме сами, но състезанието е много по-различно", разказва Кирва.

"Чувството е да имаш въображаем съперник, който те гони или да опитваш да настигнеш бегач, който изобщо не виждаш."

За разлика от същинските надпревари, където условията са еднакви за всички, то в "Корона рън" всеки използва трасета, които са до дома му. За някои това са изцяло равни участъци, но други трябва да се справят и с по-стръмни препятствия.

"За мен това бягане беше спомен за дебюта ми в Прага през 2017 г. Тогава дълго време бягах сама, на третата позиция, не виждах никой пред мен, нямаше и кой да ме настигне. Бях в своя роден град Керичо, но мислено се пренесох в Прага", разказва победителката при дамите Фенси Чемутай, която финишира с време 1:10.05 часа.

Дневник