Прокуратурата на Република България трябва да плати 43 хил. лв. обезщетение на общинския съветник от БСП - Шумен Данаил Данчев за уронване на престижа и засягане на доброто му име. Отделно той ще получи и 3 255 лв. за нанесени имуществени вреди.

Решението е на Шуменския окръжен съд.

Прокуратурата е осъдена заради делото за корупция, заведено срещу него през 2012-та и приключило безславно през 2015-та с прекратяване поради липса на доказателства.

Припомняме, че според обвинението Данчев в качеството си на началник на отдел „Европейски проекти“ в община Шумен поискал 4 хил. лв. подкуп от шефа на строителна фирма, наета да извърши ремонт на дивдядовския стадион "Чавдар". По делото се проведоха множество заседания. Накрая прокурор Димитър Арнаудов призна, че обвиненията не могат да бъдат доказани по несъмнен и безспорен начин, като подчерта тогава, че причина са допуснатите грешки в досъдебната фаза.

В исковата си молба за присъждане на обезщетение Данаил Данчев посочил, че въпросното съдебно дело е рефлектирало върху живота му до степен на кошмар. Той усещал масово негативно отношение на хората към него, открито се говорело, че е подкупен и корумпиран. Колегите му на работа и приятелите му започнали да го отбягват. Показността на предприетите от страна на прокуратурата действия срещу него, довело до уронване на престижа му в обществото. Това рефлектирало и върху развитието му в политически и обществен план, тъй като имал амбиции за израстване.

Съставът на Шуменския окръжен съд изслушал трима свидетели. Приел и съдебно-психологична експертиза, излязла със заключение, че въпреки че не е изпадал в депресия вследствие на повдигнатото обвинение, Данчев имал "леки симптоми в невротичния регистър".

Магистратите уважили частично искането за обезщетение в размер от 100 000 лв. и присъдили 40 000. Присъдили Прокуратурата да му плати и 3 255 лв. имуществени вреди - разликата между заплатата като началник на отдел и последвалото понижение в длъжност до главен експерт.

Съдебното решение може да се обжалва в двуседмичен срок пред Апелативен съд - Варна.

ШУМ.БГ