Намеренията на УЕФА за първото в историята паневропейско първенство по футбол могат да претърпят големи промени заради пандемията от коронавирус. Няколко държави вече са изразили притеснения около възможността да домакинстват, пише "Дейли мейл".

Първата значима промяна вече е факт - европейското трябваше да се проведе в 12 държави от 12 юни до 12 юли тази година, но беше отложено за следващото лято.

Според информацията ръководството на УЕФА е започнало разговори за изменения в начертания план. В основата са притесненията, че някои от градовете могат да поискат да се откажат.

Твърдението на изданието е, че футболните федерации на Италия и Испания са дали знак, че не знаят дали ще могат да изпълнят поетите ангажименти. Двете държави са сред най-тежко засегнатите от пандемията. Испания трябва да приеме мачове в Билбао, а Италия - в столицата Рим.

Допълнителен проблем може да окаже заетостта на някои от другите десет стадиона, които вече са резервирани със събития за следващото лято.

Идеята за паневропейско първенство беше развита от бившия президент на УЕФА Мишел Платини. Французинът, отлъчен от футбола заради корупция, искаше с мачове из целия континент да се отбележи 60-ата годишнина от първото европейско първенство.

Настоящият президент Александър Чеферин никога не е бил особено въодушевен от представата за паневропейско първенство, посочва "Дейли мейл".

При обявяването на отлагането от УЕФА заявиха, че продължават да работят за провеждането на Евро 2020 по план, макар и с година закъснение. Пандемията и задаващата се криза обаче могат и да доведат до промяна в градовете, които ще приемат мачове.

"В момента графикът за мачовете не е официално потвърден. УЕФА разговаря с всички 12 града домакини и ще обяви допълнително информация", заяви говорител на европейския футболен съюз.

Дневник