Министърът на младежта и спорта Красен Кралев настоя футболните клубове да спазват ограниченията в условията на извънредното положение. Направи го чрез писмо до временния президент на БФС Михаил Касабов, обявиха от пресслужбата на министерството.

Кралев приканва футболния съюз "да уведоми отново писмено всички свои членове за наложените ограничения и последващите санкции за тяхното нарушаване".

От министерството посочват, че повод за писмото е разпространената в медиите информация, че редица отбори провеждат занимания и са в нарушение на забраната за провеждане на масови мероприятия, включително спортни.

В последните дни се появиха твърдения, че футболисти на "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА тренират. В сряда министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ако клубове нарушават правилата, трябва да бъдат глобявани като всички останали.

Проверки на Регионалните здравни инспекции в София и Пловдив не са установили нарушения. Според закона при провинения юридическите лица се глобяват с от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лева. За физическите лица санкцията е от 300 до 1000 лева и повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева.

В сряда вечерта БФС припомни на клубовете през сайта си, че не е позволено да се провеждат тренировки. "Провеждането на тренировки от футболни клубове, независимо от възрастта на футболистите, категорично попада под забраната на установените в страната противоепидемиологични мерки. Такива действия не могат да бъдат оправдани с разумни мотиви."

Дневник