Чисто бяла корица, защото трябва да се говори за едно нещо - за това, че "умират хора, лекари и медицински сестри рискуват живота си и светът се променя завинаги".

Това е обяснението на Емануеле Фарнети защо априлският брой на италианската версия на "Вог" (Vogue Italia) излиза само с името на списанието.

Главният редактор потвърди в "Инстаграм", че са имали от 2 седмици подготвена цветна корица и съдържание, но са спрели, за да реагират по-подходящо на кризата от коронавируса. Броят ще е на пазара в петък, 10 април.

"В дългата си история, простираща се повече от 100 години назад, "Вог" е преминавал през войни, кризи, тероризъм. Неговата достойна традиция е никога да не измества поглед от най-важните неща в живота ни. Сега да говорим за нещо друго не е в ДНК-то на Vogue Italia. Затова спряхме всичко и започнахме от нулата за априлския брой", пише Ферари.

"Решението за пръв път в нашата история да имаме чисто бяла първа страница не е защото нямаме снимки, напротив. Избрахме я, защото бялото символизира много неща. То е на първо място респект. Бялото е прераждане, светлина след мрака, събрало всички цветове. Бялото е цветът на униформите на онези, които залагат живота си, за да спасят нашия. То представлява пространството и времето за размисъл, както и че понякога трябва да замълчим.

Бялото е за онези, които изпълват това пусто време и пространство с идеи, мисли, истории, линии, музика и грижа за другите.

Бялото припомня как след кризата от 1929 г. този неопетнен цвят е бил избран за дрехите като израз на чистотата днес и надеждата за бъдещето.

И най-вече, бялото не е символ, че се предаваме, а чист лист, очакваш някой да напише нещо на него, малка страничка от нова история, която всеки момент ще започне."

Бялата страница на Vogue Italia излиза в момент, когато модната индустрия в страната и по света е в шок от пандемията и много брандове спряха производството си, за да шият медицински маски и защитни костюми.

Дневник