Сезонът във Формула 1 ще може да се проведе, дори да няма състезания до октомври заради пандемията. Това заяви пред "Скай спортс" спортният директор на автомобилната надпревара Рос Браун, който посочи, че сред обсъжданите варианти е настоящият шампионат да завърши в началото на 2021 г.

Според него сезонът може да започне най-рано през юли, като не изключва възможността някои състезания да се проведат без публика. Браун обясни, че стартирането на шампионата би било безсмислено, аконе се гарантира безопасността.

"Бихме могли да го направим в затворена среда, в която отборите идват с чартърни полети, придвижваме ги до пистата, уверяваме се, че всеки е тестван, здрав и няма риск за никого и провеждаме състезания без зрители. Този вариант не е перфектен, но е по-добър, отколкото въобще да няма състезания", каза Браун.

През 2020 г. Формула 1 трябваше да има рекорден брой състезания, като в календара влязоха 22 надпревари. За да бъде признат сезонът за валиден, е необходимо да се проведат поне осем състезания.

Досега Гран при на Монако беше отменено, а други осем бяха отложени. Браун определи октомври като краен срок за започване на сезона, като според спортния директор на Формула 1 провеждането на състезания ще помогне за поддържането на спорта жив и ще зарадва феновете.

"Осем състезания биха били минимумът. Можем да го постигнем, като стартираме през октомври. Но винаги има възможност шампионатът да продължи догодина. Проучваме и бихме могли да се вмъкнем през януари, за да завършим сезона, въпреки че може да има всякакви усложнения. Изборът тази година е между осем и 19 състезания", допълни Браун.

Дневник