Футболистите са предразположени към проблеми с психиката и несигурността, породена от пандемията, ще влоши още повече здравето им, смята профсъюзът на играчите ФИФПро. Според генералния секретар на организацията Йонас Баер-Хофман жените са по-уязвими заради по-лошите условия на живот спрямо мъжете.

Мачовете в почти всички първенства по света са спрени и това е предизвикателство за играчите. Баер-Хофман посочи, че футболистите обикновено са изцяло фокусирани върху професията си, като в периода на изолация може да почувстват празнота.

"От проучвания през годините виждаме, че има повишен риск на тревожност и различни психологически проблеми при футболистите спрямо общото население, тъй като работата е напрегната и несигурна за повечето от тях и ситуацията влошава нещата", каза Баер-Хофман, цитиран от "Ройтерс".

В свое проучване от 2015 г. ФИФПро установи, че 38% от активните и 35% от бившите футболисти са се сблъскали с депресия или са имали проблеми с тревожност на някакъв етап от живота си.

Най-предразположени към психични заболявания са играчите, които се състезават за отбори в чужбина и са далеч от близките и семействата си, смята Баер-Хофман. Според него допълнително изпитание за футболистите е финансовото отражение на кризата.

Повечето състезатели в големите първенства вече намалиха заплатите си, но голяма част от играчите по света не могат да си позволят подобна мярка.

"Има много млади хора, които са сами, далеч от родината си. Те често нямат подкрепата на семействата си в други държави и много от тях буквално имат едногодишни трудови договори. Това създава огромно притеснение дали ще имат някакъв вид доходи в края на сезона", каза Баер-Хофман.

Това призова футболистите да поддържат здравословен начин на живот, да спят достатъчно, да се придържат към режим и да си почиват, като слушат музика или гледат любимо телевизионно предаване. Съветът му към всички играчи е да съсредоточат вниманието си върху нещата, които зависят от тях, а не да мислят за тези извън контрола им.

Дневник