Шестима от членовете на борда на директорите на "Барселона" са уведомили клубния президент Хосеп Мария Бартмеу, че напускат структурите на каталунците. Причината е несъгласие с политиката на испанския шампион при Бартомеу.

Ръководителите, които напускат, са вицепрездентите Емили Русанд и Енрике Томбас, както и директорите Силвио Елиас, Мария Тейшидор, Хосеп Понт и Жорди Класамилия.

Групата е обявила напускането си чрез писмо до Бартомеу с остър тон към президента на клуба. В него те призовават за промени на върха, които да гарантират, че "Барселона" може да се справи с предизвикателствата, предизвикани от кризата от коронавируса.

"Стигнахме колективно до това решение, след като не успяхме да променим мнението на ръководството по някои приоритетни въпроси и работата на клуба", съобщават бившите директори в писмото, което е изпратено и до "Вангуардия".

Това се случва няколко дни след като испанската преса разкри, че Бартомеу възнамерява да освободи голяма част от директорите в клуба, стремейки се към нов мандат като президент. Той е планирал да освободи вицепрезидента Русанд, считан за основен претендент за негов наследник.

Бартомеу е начело на "Барселона" от 2015 г. В последните месеци обаче позициите му са разклатени, след като стана ясно, че ръководството е използвало фирма, която да очерня футболистите и да защитава Бартомеу.

Напусналите членове на борда обявиха, че не са били наясно с тази инициатива и ѝ се противопоставят.

Шестимата директори призовават Бартомеу да свика нови избори веднага след края на пандемията от коронавируса, на които да бъде избрано ново ръководство. "Барселона" трябва да има шанс да получи ръководство, което да работи за изход от кризата", завършва писмото.

Анализатори в Испания вече виждат отцепената група като опозиция на Бартомеу, която да се изправи срещу него на предстоящите избори за президент. До момента не се виждаше явен опонент за поста.

Дневник