350 лица са съобщени от Регионалната здравна инспекция-Шумен на общопрактикуващи лекари да осъществяват необходимостта им от карантина и да осигурят адекватно медицинско наблюдение, сочат данните на РЗИ. Здравната инспекция проследява други 100 лица без общопрактикуващ лекар.

Към настоящия момент, поставените под карантина на територията на област Шумен са 813 лица и засилените  проверки за спазване на противоепидемичните мерки ще продължат и през почивните дни. За периода от 3 до 9 април са извършени 22 проверки на територията на Шумен и Нови пазар, съвместно със служители на ОДМВР-Шумен, във връзка със спазването на задължителна карантина от 14 дни, като не са констатирани нарушения. Издадени са 15 предписания въз основа на декларации на лица пристигнали от рискови зони, предоставени от кметове на общини.

За този период здравните инспектори от РЗИ са извършили 244 проверки на обекти с обществено предназначение, на лечебни и здравни заведения, на аптеки, на закрити и открити обществени места, производствени и хранителни обекти. При проверките не са констатирани нарушения на въведените със заповеди на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.

ШУМ.БГ