Сезон 2020 в професионалния тенис може да бъде спасен и част от най-големите турнири да се проведат след края на пандемията от коронавирус. Това обяви президентът на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Андреа Гауденци.

Според него все още е много рано да се говори за дата кога може турнирите да бъдат възобновени, след като по света пика на заразата се овладява по различен начин. Гауденци обаче изрази надежди и разкри, че АТП работи по свой примерен план.

"Имаме няколко различни варианта и сценария с уговорката, че нямаме дата. Планът обаче е да могат да се проведат трите турнира от Големия шлем и седем надпревари от "Мастърс 1000", коментира Гауденци пред Ubitennis.

Сезонът на трева вече беше отложен, след като "Уимбълдън" няма да се проведе за пръв път след края на Втората световна война.

Пандемията от COVID-19 доведе до отмяна на много турнири, а "Ролан Гарос" взе решение да промени датите си за есента. Действията на Френската тенис федерация не бяха съгласувани с останалите органи в тениса, но Гауденци ги описа като "разбираеми".

Плановете на АТП са да се проведат US Open и "Ролан Гарос", след като Australian Open мина по план през ноември. Досега нито един турнир от "Мастърс" 1000 не е изигран. Турнирите от най-високата категория на АТП са общо девет - от тях шест се провеждат на твърди настилки, а три (Монте Карло, Мадрид и Рим) са на клей кортове.

"Идеалният сценарий ще бъде да направим северноамериканското турне през лятото с акцент около US Open, Индиън Уелс и Маями, след това да бъде вместен сезонът на клей. В рамките на 4 седмици могат да бъдат проведени турнирите на червено. Така ще остане време за турнирите в Азия и финалите на АТП", коментира Гауденци.

Президентът на асоциацията за пореден път увери, че се работи по план за оптимизиране на бюджетите и подпомагане на тенисистите с по-нисък ранкинг. Засега тенис турнирите са спрени до края на юни.

Дневник