Със затоплянето на времето и подготовката на автомобилите за летния сезон се наблюдава нарастване на броя на изхвърлени стари гуми до и в контейнерите за битови отпадъци, както и на други нерегламентирани места в града, съобщиха от пресцентъра на общината.

В тази връзка Община Шумен припомня, че е забранено изхвърлянето на излезли от употреба гуми в и около контейнерите за битови отпадъци, на нерегламентирани места на територията на общината, както и на площадката между Колодрума и задния вход на градския стадион „Панайот Волов“.

Регламентирани места, където шуменци могат да предават излезлите от употреба гуми, са всички автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми, напомнят от общинската администрация.

Съгласно Наредбата за изискванията за третиране на излезли от употреба гуми, приета от Министерския съвет, търговците и сервизите, които продават или предлагат монтаж и демонтаж на автомобилни гуми, са задължени да ги приемат безвъзмездно, без да се налага гражданите да плащат за услугата.

При отказ гражданите могат да сигнализират на зеления телефон в РИОСВ-Шумен.

ШУМ.БГ