Футболната федерация на Румъния (ФРФ) се обърна към парламента за разрешение клубовете в страната да подновят тренировки въпреки пандемията от коронавирус COVID-19. В момента в страната е обявено извънредно положение, но желанието на футболните ръководители е подновят първенството на 27 май.

Това съобщи президентът на ФРФ Разван Бурлеану пред медии.

Извънредното положение беше въведено в Румъния на 16 март, а президентът на страната Клаус Йоханис съобщи, че ще издаде декрет, с който да го удължи до 16 май. В момента в Румъния има над 5000 заразени и 257 жертви.

Според Бурлеану румънската федерация работи по три сценария за подновяване на първенството - те са 27 май, 3 юни и 13 юни.

"Ако започнем на 27 май ще завършим сезона до 28 юни. Мисля, че шампионът трябва да бъде излъчен на футболния терен. Футболната федерация не подкрепя идеята за отмяна на сезона", каза Бурлеану.

Президентът на ФРФ смята, че ако първенството бъде подновено през май, това ще помогне на клубовете в страната да се справят с финансовите трудности, причинени от коронавируса.

"Ефектът от кризата премина отвъд най-лошите ми кошмари. Футболът ще бъде променен, ще има тотална реконструкция. Ако не започнем през май трудно в бъдеще ще имаме 14 или 16 професионални клуба в двете ни дивизии", добави Бурлеану.

Дневник