Стриктен контрол на достъпа до храмовете на територията на община Шумен с ясно разписан ред и организация на движението около и вътре в тях, както и спазване на  противоепидемични мерки за неразпространение на коронавируса е организиран във връзка с предстоящите Великденски празници.

Това става ясно от заповедта на кмета Любомир Христов, издадена след проведено работно съвещание на Общинския кризисен щаб и на разговори със служителите на православната църква в града.

Църковните служби ще се провеждат в пространството пред и около храмовете, като не се допуска струпване на граждани, а желаещите да посетят църквите трябва да спазват установената дистанция от поне 1,5 метра при изчакване за влизане.

Влизането и излизането на миряните в и от храма ще става през различен вход и изход, като движението ще се извършва еднопосочно и при спазване на установената дистанция.

Изисква се от посетителите в храмовете да носят необходимите лични предпазни средства, а от общинската администрация призовават гражданите и служителите на църквата да изпълняват и всички останали мерки, описани в Обръщението и Отвореното писмо на Светия Синод на Българската православна църква и Българската Патриаршия.

Участие в организацията и прилагането на указанията за безопасност на храмовете ще вземат кметовете на кметства и кметските наместници, както и специалистите в кв. Макак, кв. Мътница и кв. Дивдядово съвместно с църковните настоятелства.

При неизпълнение на противоепидемичните мерки, определените длъжностни лица от Община Шумен или органите на МВР ще съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за административните нарушения и наказания.

Промени в движението за Великденските празници

Временно ще бъде затворено и обозначено с необходимата вертикална сигнализация движението по ул. “Св. Климент Охридски“ в участъка от кръстовището с ул. “Цар Ив. Александър“ до кръстовището с бул. „Славянски“. Това ще важи за времето:
- от 08:00 ч. до 13:00 ч. на 12.04.2020 г. (неделя)
- от 16:00 ч. до 20:00 ч. на 17.04.2020 г. (петък)
- от 08:00 ч. до 14:00 ч. на 19.04.2020 г. (неделя)

От 21.00 ч. на 18 април (събота) до 03.00 ч. на 19 април (неделя) временно се затваря за движение ул. „Св. Климент Охридски“ в участъка от кръстовището с ул. „Цар Иван Александър“. За същия период от време ще бъде спряно движението и по улица „Цар Иван Александър“ в участъка от кръстовището с ул. „Княз Борис“ до кръстовището с ул. „Св. Климент Охридски“.

Промените са поискани от църковното настоятелство на храм “Св. Три Светители” и те са  включени  в заповедта на кмета на Община Шумен.

Засилено полицейско присъствие

ще бъде осигурено около църковните храмове „Св. Три Светители“ и „Св. Възнесение Господне“ за времето:
- от 08:00 ч. до 13:00 ч. на 12.04.2020 г. (неделя);
- от 16:00 ч. до 20:00 ч. на 17.04.2020 г. (петък);
- от 21:00 ч. на 18.04.2020 г. (събота) до 03:00 ч. на 19.04.2020 г. (неделя).

Засилено полицейско присъствие ще има и в неделя от 08:00 ч. до 14:00 ч. около църковния храм „Св. Три Светители“.

От Националния оперативен щаб, както и от Общинския кризисен щаб горещо препоръчват да останем в къщи по време на празниците - единственият начин да не се заразим и да избегнем струпването на много хора.

ШУМ.БГ