Гигантите "Гугъл" и "Епъл" обявиха партньорство, което ще позволи дигитално проследяване на хора, които са били в близост до заразени с новия коронавирус. Инициативата е с оглед ограничаване на разпространението на заразата, предадоха световните агенции.

Двете компании ще използват технологията "Блутут" с цел да помогнат на правителствата и на здравните агенции да намалят разпространението на вируса, като интегрират поверителността и сигурността на потребителите в центъра на тяхната разработка, се казва в изявление на технологичните гиганти.

Смартфони с операционната система Android на "Гугъл" и iOS на "Епъл" ще могат да обменят информации чрез "Блутут", за да гарантират проследяването на контактите и да алармират други потребители. От май потребителите на устройства с двете операционни системи ще могат да споделят съдържанията от официалните приложения на здравните власти, които могат да се свалят от онлайн магазините с приложения на двете компании.

На второ време "Епъл" и "Гугъл" предвиждат да разработят платформа за по-широко проследяване на контактите, което ще позволи на повече хора да участват, ако изберат да се присъединят към механизма. /БТА

Дневник