Организаторите на олимпийските игри в Токио продължават да имат притеснения въпреки отлагането. Най-голямото спортно събитие в света трябваше да се проведе това лято, но заради пандемията от коронавирус беше преместено за догодина.

След промяната игрите трябва да се проведат от 23 юли до 8 август 2021 г.

В седем от префектурите в Япония - включително и в Токио, беше обявено извънредно положение. Броят на отчетените случаи на заразени с вируса в страната мина 6000, като 685 са възстановени, а починалите са 99.

Изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто заяви, че пандемията може да засегне Токио 2020 и след отлагането на игрите, до чието начало близо 16 месеца. "Не мисля, че някой може да каже дали ще е възможно положението да се овладее до следващия юли или не. Ние не сме в позицията да ви дадем ясен отговор. Решихме да отложим игрите с една година и това значи, че всичко, което можем да направим, е да работим здраво, за да се подготвим за игрите."

"Искрено се надяваме, че човечеството ще успее да преодолее кризата от коронавируса", каза Муто във виртуален брифинг, цитиран от АП.

Дневник