Днес Кристиано Роналдо е считан за един от най-завършените футболисти в света, които могат всичко в играта. Преди 17 години обаче португалецът минаваше за голям талант и нешлифован диамант, преминавайки в "Манчестър юнайтед" още в тийнейджърска възраст.

Към тези времена се върна един от хората, работили с Роналдо от първия му ден при "червените дяволи" - Майк Филън. Дългогодишният помощник на сър Алекс Фъргюсън разказа как португалецът е станал отборен играч, а ключът е бил "да прави това, което не иска да прави".

"Ние трябваше да накараме Кристиано да стане отборен играч и той стана. В края на престоя си при нас наистина беше такъв. Правехме определени неща на тренировка, карахме го да прави неща, които не искаше да прави", разказа Филън пред Youtube канала The Coaching Manual.

Според дясната ръка на сър Алекс и настоящ помощник на Оле Гунар Солскяр, Роналдо се е развил като суперзвезда именно при "червените дяволи", а в "Реал" (Мадрид) всички са видяли това.

"Определени неща, които той научи при нас и усъвършенства после му бяха полезни в Мадрид и се виждаха много отчетливо в мачовете му. Бих казал, че с основата в "Юнайтед" той започна да изкачва стълбата към върховите постижения", добавя треньорът.

 "Никога не бих казал, че аз съм създал Кристиано Роналдо. Със сигурност много хора са му повлияли в неговата кариера. Най-голям влияние обаче имаше самият той. Стремежът му към съвършенство беше невероятен и той го тласна напред".

Роналдо прекара шест години в "Юнайтед", в които изигра 292 мача за тима и вкара 118 гола. С "червените дяволи" португалецът спечели Шампионската лига, три титли на Англия, веднъж ФА къп, два пъти Купата на лигата и още два трофея.

Дневник