Нов рязък скок - с над 10% - бе регистриран в броя на новите заразени в Турция за 24 часа по данни на здравния министър Фахретин Коджа в "Туитър".

В първия ден от блокадата, въведена за почивните дни в 31 града, Коджа обяви 5138 нови случая (при над 4700 вчера) и общият им брой надхвърли 52 167 души. От тях смъртните са 1101 (с 95 нови днес).

Психологическият праг от 50 хил. души, направен въз основа на над 340 хил. теста, бе достигнат точно месец след първия регистриран случай - увеличаването не бе толкова бързо в нито една от държавите, съизмерими с Турция като население.

Заради тази скорост турските власти, които отказват да наложат блокада в Истанбул, икономическо сърце и епицентър на коронавируса, неочаквано за населението обявиха забрана за излизане в почивните дни в 31 града.

Около 80% от населението - 63 млн. души - бяха засегнати. Въпреки снощното струпване на хора пред магазините мярката се спазва. "Улиците на мегаполиса са безлюдни, не се вижда жива душа на знаковите площади "Таксим" и "Султанахмед", на булевардите "Истиклял" и "Багдад", които преди епидемията гъмжаха от хора по всяко време на денонощието," пише кореспондент на БТА. "Възцарила се е необичайна тишина, хора се виждат само по балконите."

Около 50 000 служители на силите за сигурност са по улиците на Истанбул и щателно проверяват всички излезли. На нарушителите на забраната се налагат глоби в размер от 200 до 1000 турски лири (55-300 лв.) или от 2 до 12 месеца лишаване от свобода. Полицейски хеликоптери кръжат от време на време в небето, за да контролират има ли движение по улиците.

Работят само хлебарниците, откъдето се доставя хляб по домовете с помощта на социалните служби и други институции, и фирмите за снабдяване с вода, която се доставя по домовете.

Високопоставен представител на Партията на националистическото действие на Девлет Бахчели, която е партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието, разкритикува правителството заради това, че въвеждането на пълната забрана за излизане бе съобщено само два часа предварително, което предизвика хаос и струпвания на хора пред нощните магазини.

Дневник