Британската кралица Елизабет изненадващо отправи първото в историята на царуването си Великденско послание само дни, след едва петото извънредно (извън Коледа) нейно обръщение към народите на Обединеното кралство и Британската общност.

И двете събития произтичат от безпрецедентната ситуация на строги ограничителни мерки заради епидемията от коронавируса и празнуването на Възкресение Христово в неделя при пусти от вярващи храмове. Освен това премиерът Борис Джонсън, който прекара няколко дни в интензивно отделение заради COVID-19, още не е излязъл от болницата и не се е появявал по медиите повече от седмица насам.

Този път обръщението е само под формата на звукозапис и посланието в него е, че "Великден не е отменен" и празникът, от който хората имат нужда повече от всякога, придобива "нова надежда и нова цел". Елизабет Втора е решила да го разпространи в събота, за да не съвпада с посланията на духовните лидери в празничния неделен ден.

Британските медии описват, че и този път са били спазени строги санитарни мерки за записа в двореца Уиндзор. Техниката е била монтирата в една от стаите, след това почистена преди появата на 93-годишната кралица, а тонрежисьорът е бил в съседно помещение.

Ето какво каза кралицата:

"Много религии имат тържества, с които се празнува победата на светлината над мрака.

Това са поводи, често съпроводени с паленето на свещи. Те говорят на всяка култура и привличат хора от всички изповедания или такива, които не вярват в божественото. Те се палят върху торти за рождени дни, за да отбележат семейни годишнини, когато се събираме щастливи около източника на светлина. Той ни обединява.

Докато тъмнината се спуска в съботата преди Великден, мнозина християни обикновено палят заедно свещи. В църквите една светлинка се предава на друга, разпространявайки се бавно и все по-бързо със запалването на нови и нови свещи. Това е начин да се покаже как добрата новина за възкръсването на Христос се е разпространила от първия Великден през всяко следващо поколение до днес.

Този Великден ще бъде различен за мнозина от нас, но като стоим разделени, ние взаимно се пазим. Но Великден не е отменен. Напротив, ние се нуждаем от Великден повече от всякога. Откритието за възкръсналия Христос на Великден дава на последователите му нова надежда и нова цел и ние всички можем да поемем надежда и кураж от това.

Знаем, че коронавирусът няма да ни победи. Смъртта може да е мрачна - особено за опечалените - но светлината и животът са по-велики. Нека живият памък на Великденската е надежда и бъде пътеводна в бъдещето, което ни очаква.

Желая на всички от всички вероизповедания и деноминации един благословен Великден.

Дневник