Всеки, който иска да ползва личен и обществен транспорт в Москва и Подмосковието, ще има нужда от специални "цифрови пропуски". Това стана след указ на кмета Сергей Собянин, подписан снощи.

Това става в момент, когато повечето заразени от коронавируса в Русия са в столицата, поставена под карантина в началото на месеца. Преди малко в страната бяха обявени нови 2186 случая на COVID-19 и така потвърдените случаи са общо 15 770. В петък заместникът на Собянин Анастасия Ракова обяви, че здравната система в Москва е на предела на възможностите си, а в болниците са настанени над 6500 души с коронавирус.

Пропускът, който влиза в сила от 15 април, ще се ползва за всички пътувания - не само за автомобили, автобуси и метро, но дори да става дума за велосипеди и скутери. Специалният код от цифри и букви съдържа данни за самоличността на приносителя и срока на валидност и ползващите ще трябва да го носят при излизане навън. Данните ще се проверяват с QR код. За издаването му ще трябват паспортни данни и такива за месторабота, ако се оформя по служебни причини. Властите в Москва обещават, че той ще се използва в съответствие със закона за личните данни, а след края на мерките заради коронавируса информацията за издадените пропуски ще бъде унищожена.

До работа, магазин или аптека

Пропускът за отиване на работа е отделен (за него ще трябват също така телефон, имейл и данни за компанията) и според кметството ще се дава до 30 април, ако физическото присъствие на работа е "абсолютно необходимо".

"За лични цели" (като пазаруване в магазин) ще може да се пътува само два пъти в седмицата - до указаното място и обратното. За аптеки и болници няма да има ограничения на издаваните пропуски.

Специални патрули ще проверяват пропуските и ще имат право да искат както документ за самоличност, така и разпечатка на пропуска или да го видят на екрана на смартфона. Ще разполагат със специални приложения, за да тестват валидността им.

Който се придвижва пеша, може да ходи и без пропуски.

Дневник