Европейският съюз е изправен в момента пред епохална промяна, от която зависи не само собственото му бъдеще, но и това на целия свят", заяви папа Франциск в обръщението си "Към града и света" по повод католическия Великден. "Не е време за разделение", каза още папата от пустата катедрала "Св. Петър".

Думите му съвпаднаха с подобни призиви на премиерите на Италия и Испания - двете най-пострадали досега от пандемията държави членки.

Вражди, които съществуваха преди Втората световна война, не бива да се възраждат заради пандемията, допълни той.

Франциск призова също за глобална солидарност в борбата със заразата и икономическите последици от блокадите по света. Той каза, че би трябвало да бъда отслабени международните санкии, да се облекчи дълговото бреме на бедните държави и да се обяви прекратяване на огъня във всички конфликти.

Тази година Urbi et Orbi бе най-силно заредена с политически послания от избирането му за духовен предводител на католиците през 2013 г., коментира "Ройтерс".

Посланието на тазгодишния "Великден в самота" трябва да бъде "заразата с надежда", добави Франциск и отправи благодарности към медиците, рискуващи живота си за спасяването на други, както и към всички, които работят навън, когато всички останали са принудени да стоят по домовете си.

"Не е време за безразличие, защото страда целият свят и трябва да бъдем обединени пред пандемията", каза още папата в посланието си, почти изключително посветено на тази тема. "Безразличието, егоцентризмът, разделението и забравянето за другия не са думи, които бихме искали да чуваме в сегашния момент. Искаме тези думи да бъдат забранени завинаги."

Папата изрази съчувствие с всички, които не могат заради карантината достойно да изпратят свои починали близки, с католиците, които не могат заради затворените храмове да получават светите тайнства и с всички, разтревожени за несигурното бъдеще.

Дневник