Тежки упреци застигнаха президента на УЕФА Александър Чеферин в родината му Словения. Министър-председателят на страната Янез Янша определи част от действията на сънародника си за престъпни.

Тълкуванията в Словения са, че думите на премиера са резултат от критиката на Чеферин към посланията, които правителството отправя по време на кризата, свързана с пандемията от коронавирус.

"Повече не мога да гледам това всекидневно черногледство в публичните изяви на лидерите. Не мога повече да гледам тази апокалиптичност", заяви Чеферин пред спортния "Екипа".

Последва скоростен отговор на Янша, който каза, че коронавирусът се е разпространил много бързо в Европа заради проведени концерти и футболни срещи. "Някои концерти и мачове не бяха отменени заради алчност за пари", каза министър-председателят на Словения.

В края на март кметът на италианския Бергамо Джорджо Гори заяви, че мачът между местния "Аталанта" и испанския "Валенсия" в Шампионската лига на 19 февруари е бил биологична бомба.

Според Янша този двубой, както и другите през същата седмица, не е трябвало да се играят. "Вижте какво стана в Италия и Испания. От там тръгна вирусът и се разпространи из Европа заради този мач. Това беше безотговорно и престъпно деяние от него (Чеферин) и УЕФА. След като УЕФА се ръководи от него, значи той е отговорен, той е виновен", добави министър-председателят на Словения.

В момента в Европа футбол се играе единствено в Беларус.

Дневник