Административен съд - Шумен преустановява провеждането на открити съдебни заседания за периода от 14 април до 13 май включително. Изключение правят делата, попадащи в приложението към чл. 3 т.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това става ясно от издадената заповед на председателя на ШАС.

График на делата, насрочени за разглеждане в открито заседание, се публикува най-късно до четвъртък на седмицата, предхождаща датата на заседанието, на интернет страницата на Административния съд.

Извършването на административни услуги или справки по делата, насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание в периода на извънредното положение, както и по делата, които не се разглеждат в този период, ще се извършва по телефон или електронен адрес на съда, посочени на интернет страницата на съда, чрез пощенска или куриерска услуга, уточняват от ШАС.

Запазва се строго ограничения достъп до ШАС като съдебните зали ще могат да присъстват само страните, призовани по образуваните и насрочени за разглеждане през съответния ден дела, техните процесуални представители и вещи лица. Влизането в сградата се осъществява след дезинфекция, както и с предпазни маски и ръкавици.
 
От ШАС уточняват още, че от 9 април е възобновено образуването и администрирането на делата, както и обявяването и публикуването на интернет страницата си на изготвените и подписани вече съдебни актове. Постановените съдебните актове ще бъдат връчвани на страните след края на извънредното положение, като съобщения и съдебни актове ще бъдат връчвани единствено по делата, попадащи в приложението към чл.3 т.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

В зависимост от динамично променящата се обстановка и при необходимост ще бъде издадена нова заповед, се казва в съобщението на ШАС.

ШУМ.БГ