Образуването на опашка пред магазините, на която хората са на разстояние от метър-два, вече се превърна в обичайна гледка в условията на извънредно положение. Специалисти по света определиха, че когато общуват или чакат ред, хората трябва да са на около 1.5 метра един от друг, за да се предотврати заразяване.

Когато става дума за спорт на открито, изискванията се променят, обяви екип от учени от университетите в Айндховен и Льовен.

Едно от основните заключения от изследването им е, че при бързо ходене, бягане или колоездене е по-добре хората да са един до друг, а не един зад друг. Ако са един зад друг, разстоянието между тях трябва да се увеличава с увеличаването на скоростта на движението.

Ако няма вятър, при бързо ходене с около 4 км/ч разстоянието трябва да е 5 метра, а при бягане с 14.4 км/ч трябва да е около 10 метра. Колоезденето изисква дори до 20 метра разстояние.

"Ако някой издиша, кашля или киха, докато ходи, бяха или кара колело, повечето микро капчици се понасят във въздушната струя и остават зад него. Този, който бяга или кара колело отзад, попада в облака от мирко капчици", обяснява професор Берт Блохен.

"Ако искате да изпреварите някого, трябва да започнете от по-далеч", допълва той.

Професорът от Университета в Айндховен заяви, че макар да е необходимо резултатите да бъдат потвърдени, е преценено, че е добре да се обявят публично. "Предвид ситуацията решихме, че би било неетично да ги запазим в тайна и да оставим хората да чакат месеци", каза той.

"Продължавайте да спортуване, но избягвайте въздушната струя", добави Блохен.

Дневник