Изследване с бързи тестове за COVID-19 ще бъде извършено на най-рисковите групи, работещи на първа линия, и на тези, които имат пряк контакт с хората по време на работа.

Решението е взето на проведеното днес заседание на Общинският кризисен щаб, свикан от кмета Любомир Христов, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Бързите тестове, които са 600 на брой са дарени от фирма “Фикосота” в рамките на кампанията “Помогни сега”.

Скринингово изследване за COVID-19  ще се направи на служители в МБАЛ, Центъра за спешна медицинска помощ, КОЦ, ДКЦ1, РЗИ, лични лекари, полицаи и социални работници. Кръвните тестове са австрийско производство и са предназначени за откриване на антитела след прекарано заболяване или на инфекция в организма в момента на изследването. Резултатите са достъпни в рамките на 10 минути според клиничното описание на продукта.

На заседанието на Общинския кризисен щаб е обсъдена и заповедта на министъра на здравеопазването за преустановяване от 16 април функционирането на общинския пазар, както и на масите, на които малки земеделски производители предлагат стоката си.

В срещата са участвали директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов, управителят на КОЦ д-р Сотир Караниколов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Илиян Илиев, председателят на Сдружението на ОПЛ в Шумен д-р Милен Чолаков, зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и директорът на ОД на МВР ст. комисар Ялчън Расим.

ШУМ.БГ