Най-престижното колоездачно състезание Тур дьо Франс работи по три варианта за определяне на нови дати за 2020 г. заради пандемията от коронавирус COVID-19. По програма 107-ата Обиколка на Франция трябва да се проведе между 27 юни и 19 юли. Удълженото извънредно положение в страната и препоръката на президента Еманюел Макрон да няма масови прояви до средата на юли обаче вероятно ще отложи старта на Тура.

Организаторът Amaury Sport Organisation (ASO) все още не е обявил официално отлагане, но работи по три варианта. По-рано през седмицата компанията разкри, че вариант състезанието да не се проведе през 2020 г. е неприемлив, като е склонна да направи по-късен старт.

Единият вариант е 25 юли, който е възможен единствено при бързо справяне на Франция със заразата. Според испанският вестник "Марка" ASO е уведомил организаторът на Обиколката на Италия RCS Sport, че по-възможен вариант е старт на 2 август и финал на 25-и. Има и опция стартът да бъде едва на 19 август.

Франция е една от най-засегнатите страни в света от COVID-19. Заразените са повече от 143 хиляди, а починалите над 15 хиляди.

Отлагането на олимпийските игри позволява на ASO да разположи състезанието в по-голям прозорец. Международният колоездачен съюз (UCI) вече обяви, че ще удължи професионалния сезон до 1 ноември.

Заради пандемията от коронавирус няма да могат да бъдат проведени всички отложени надпревари. UCI обяви, че ще насрочи с приоритет трите големи триседмични състезания - Тур дьо Франс, Джиро д'Италия и Вуелта Испания, както и петте монумента - Милано-Санремо, Обиколка на Ломбардия, Париж-Рубе, Лиеж-Бастон-Лиеж и Обиколка на Ломбардия.

Ако Тур дьо Франс се проведе между 2 и 25 август, Вуелтата ще се проведе през септември, а Джирото вероятно през октомври.

Дневник