Първо дойдоха китайците със самолети с оборудване и шестима медицински експерти за координация на стратегията за коронавируса, а президентът Александър Вучич целуна китайското знаме. После бяха руснаците с помощи на военни самолети и техника. Накрая европейците припомниха, че винаги са били там и средствата, които са дали, са доста повече от руските и китайските, взети заедно.

В кандитатстващата за членство в ЕС Сърбия се наблюдава преплитане на интересите на "коронавирусни дипломации" и всеки действа с различна цел, разказва британският в. "Гардиън".

За ЕС въпросът е да се докаже, че европейските ценности и солидарност не са просто празни думи. За Китай нуждата е да се промени разказът, за да се представи страната като решението (не източника) на вируса.

За Русия, която изпрати военни в Италия (и помощи в Република Сръбска) и оборудване в САЩ, въпросът е с възможно най-малко ресурси да се постигне най-добрият резултат. САЩ са вгледани в пандемията си и отсъстват от играта.

"Гардиън" припомня, че Вучич побесня, когато на 15 март (датата на извънредното положение в страната) Брюксел даде сигнал, че износът на медицинско оборудване от блока ще е забранен. Тогава той заяви: "Европейската солидарност не съществува. Беше приказка. Изпратих специално писмо до единствените, които могат да помогнат. Това е Китай."


Нещо като китайски модел

"Не е точно каквото бихме искали да чуем от правителство, което твърди, че прави всичко за присъединяване към ЕС," казва за "Гардиън" европейски дипломат, базиран в Белград. Реакцията на европейското забавяне в отговора на пандемията бе негативна в цяла Европа, а страни извън блока това се почувства още по-ясно. Тук дойде мястото на Китай и представители на сръбските власти твърдят, че именно експерти от страната ръководят политиката на Белград за коронавируса.

Сърбия изолира дори леките случаи в полеви болници, вместо да разчита, че хората ще се самоизолират, и това напомня за китайския модел. Оттам идва и решението за масово тестване (макар прилагането му всъщност да се оспорва от експерти и броят направени тестове да е колкото в България). Не се е приела препоръката на китайците за пълна блокада като в Ухан, но в страната действа полицейски час, на пенсионерите е забрането да излизат (а миналата седмица рестрикциите се затегнаха още повече). Белград се надява така да избегне така разпространение на вируса като в Западна Европа. Тясното сътрудничество с Китай същевременно стана факт доста преди сегашната криза.


След изблика на Вучич и руските помощи - основно дезинфектанти - ЕС се старае да припомни за присъствието си. Отвъд над 200 млн. евро за изграждане и оборудване на болници в последните две десетилетия и превръщането в тестова лаборатория от финансиран от Брюксел център за качеството на храните блокът обяви помощ за 93 млн. евро заради коронавируса в средносрочен и краткосрочен план.

В сръбски и западни медии обаче (включително в статията на "Гардиън") често се цитира проучване от миналия декември, според което много сърби вярват, че Русия или Китай са най-големият източник на средства в страната им, докато тези от ЕС са около 100 пъти повече от вложеното от която и да било от двете държави. "Във времена на криза самолет с материали за спешни случаи може да има силен обществен ефект, но структурната работа в здравния сектор за много години напред лесно се забравя," казва европейски дипломат.

Макар Вучич също да е изтъквал европейската помощ, ще се запомнят китайските жестове. Премиерът Ана Бърнабич е заявявала, че иска да изгради паметник на сръбско-китайското приятелство, щом свърши пандемията, а платен от проправителствен таблоид билборд в Белград носеше просто послание: "Благодарим ти, братко Си." Тук се има предвид китайският президент Си Цзинпин.


Не е само Сърбия

"Няма съмнение, че Китай ще използва COVID-19, за да даде тласък на това, което смята за действие в името на собствения си национален интерес," казва Гордън Хулдън, бивш канадски дипломат, който ръководи Китайския институт към университета в Албърта, цитиран от "Ройтерс". "Това ще включва насърчаване на собствения си модел на управление, в този случай методологията на епидемиологията."

В този смисъл Сърбия е една от 90 държави, където са предоставени като подарък или продадени предпазни средства и друго оборудване (сред тях са и САЩ), медицински експерти пък са изпратени в Камбоджа, Камерун, Иран, Ирак, Лаос, Пакистан, Венецуела и Италия (единствената страна от Г-7, която стана част от проекта "Един пояс, един път").

Пекин отрича даренията да имат нещо общо с насърчаване на собствения дневен ред - представители на властите и учени казват, че целят да обменят опит и да избегнат повторение на трагедията от Ухан.

Дневник