САЩ смятат, че коронавирусът COVID-19 е с естествен произход, заяви на брифинг председателят на Света на началник-щабовете на американската армия. "На този етап ще кажа само, че изводите не са окончателни, но свидетелствата, с които разполагаме, категорично сочат в тази посока", заяви ген. Марк Мили.

Американският сенатор-републиканец Том Котън заяви в края на януари, че коронавирусът може да е създаден в "суперлаборатория" в Ухан, на което китайското външно министерство отвърна, че заразата може да е вкарана в Китай от американски военни.

В медиите и интернет блогове има много спекулации по този въпрос, каза снощи ген. Мили, "и няма нищо изненадващо, че проявихме голям интерес към това - разполагаме с много разузнавателни данни серизоно да проучим този въпрос".

"Вашингтон пост" публикува откъси от кореспонденция на Държавния департамент от 2018 г., в която дипломати изказват притеснения за безопасността на Института по вирусология в Ухан, където са се правили изследвания на коронавирус от прилепи. "В контакти с учени от тази лаборатория забелязахме, че там сериозно не достигат добре обучени специалисти и е нужно да се провери сигурността на начина, по който работи тази силно заразен обект", се казва в един от документите от 19 януари 2018 г. Дипломатите призовават САЩ да помогнат на тази раборатория, но това не се е случило, тъй като президентът Доналд Тръмп сви разходите за операции в чужбина на Центъра за контрол и предовтратяване на заболявания.

Дневник